Marka Güncesi: KARBONHİDRAT TÜKETEREK KİLO VERMEK Mİ?

7 Aralık 2015 Pazartesi

KARBONHİDRAT TÜKETEREK KİLO VERMEK Mİ?


Geçmişten bugüne ezbere bildiğimiz bazı ''doğrular'' vardır. Karbonhidratın sağlıklı olmadığı, çabuk acıktırdığı ve kilo aldırdığı gerçeği gibi. Ancak zamanla bilgilerin çok da doğru olmadığını görüyoruz. Gördükçe de paylaşıyoruz. Uzmanlar aslında karbonhidratların sağlıklı ve sağlıksız olmak üzere ikiye ayrıldıklarını belirlemiş.

Sağlıklı ve Sağlıksız Karbonhidratlar Neler? 

Sağlıklı karbonhidratlar, rafine işlemi görmemiş, glisemik indeksi düşük ve orta, lif içeriği yüksek gıdalardır. Kuru bakliyatlar, bulgur, meyve ve sebzeler ve bal bu kategoridedir.
Sağlıksız karbonhidratlar ise rafine işlemlerinden sonra soframıza gelen beyaz un, pirinç, erişte, makarna, şeker, reçel, marmelat gibi yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin lif içeriği düşük, glisemik indeksleri yüksek, yağa dönüşme hızları daha fazladır.
Besinler rafineleştikçe vücuda verdiği zararlar artarken, içerdiği vitamin ve minerallerin miktarı azalır. Örneğin, tam buğday unu beyaz una dönüştürüldüğünde içerdiği B vitaminleri %80 oranında kaybolur. B vitamini, sinir sistemi sağlığı , özellikle uykusuzluk ve depresyon oldukça önemlidir.

Mutfağımızdan Eksik Etmememiz Gereken Karbonhidratlar Hangileri?

Tam buğday ekmeği, bulgur, kuru fasülye, yeşil mercimek, nohut, barbunya, yulaf, bal mutfağımızdan eksik etmememiz gereken besinlerken, beyaz ekmek, kek, pasta, kurabiye, şerbetli tatlılar, pirinç, mısır gevrekleri,reçel, mümkün olduğunca az tüketilmeli, diyabet, obezite gibi sağlık sorunları yaşayan kişilerin ise hiç tüketmemeleri gerekiyor.
Kış aylarında kuru bakliyatlar haftada 1-2 gün soframızda olmalı, 1 gece önceden ıslatılmalı, pişirme suları dökülmemelidir.
Pirinç pilavı, makarna ve erişte yerine, bulgur pilavı ve esmer makarna pişirilmelidir.
Kahvaltıda reçel ve marmelat yerinde 1-2 tatlı kaşığı bal yenebilir.
Patates içerdiği yüksek karbonhidrat nedeni ile, yanı sıra başka karbonhidrat tüketilmeden yenilebilir.
Çorbalara pirinç, şehriye, un yerine, tam buğday ve bulgur katılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder