Marka Güncesi: GECE OBURLUĞU GERÇEK DEĞİL!

2 Aralık 2015 Çarşamba

GECE OBURLUĞU GERÇEK DEĞİL!


Hadi itiraf edelim, en sevdiğimiz dizi ile birlikte ya da yatmadan önce hangimizi bir ''açlık bastırmıyor?'' Bunun için türlü bahaneler de buluyoruz hemen. Yaratıcılıkta üstümüze yok: ) ''Akşam yemeğinde az yedim'' ''İlaç içeceğim açlığımı bastırayım'' daha neler neler... Yapılan araştırmalar diyor ki o hissettiğimiz açlık, gerçek değil! Nasıl yani? Bunca gece atıştırmalığı boşuna mıydı?
 


Uzman Klinik Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş diyor ki ''Gece oburluğu aslında kendi kendini tanımlayan bir davranım şeklidir. Gecenin ilerleyen saatlerinde başlayan açlık hissi ve durdurulamayan, kontrolsüz yeme davranışını içerir. Bu durum genellikle kişinin sabah uyandığında pişmanlık duymasına neden olur ancak çoğunlukla bu pişmanlığın ardından yine gece kontrolsüz yemeleri gelir.''

Birincil neden metabolizmaya bağlanır. Kişi yediklerini hızlı tüketir ve sık sık açlık hissi çekebilir. Bu tür nedene bağlı oburluk sadece gece değil gün içinde de devam eder.

Gece oburluğunun diğer bir boyutu ise dürtü kontrolü veya depresyon gibi psikolojik nedenlere bağlanmaktadır. Aslında bu tür durumlarda hissedilenin gerçek açlık değildir. Ayrıca diyette olunması veya akşam yemeğinin atlanmış olması gece oburluğu için bir bahane olarak kabul edilememektedir.

Gece oburluğuna karşı alınacak önlemler/ çözümler ise;
  • Akşam yemeği mutlaka yenmeli, saati biraz geciktirilip, hafif gıdalar tüketilmelidir.
  • Uykuları düzenlemek amacı ile uyku saatlerini belirleyin ve buna uymaya gayret edin.
  • Gece uykularını bölebileceği düşünülen ağır yemek ile kahve, çay, alkol gibi uyarıcı nitelikli içeceklerden uzak durun. (Özellikle bu içeceklerin belirli bir saatten sonra tüketimi uyku düzenine zarar vererek, kişiyi alıştığı davranışı yapmaya itecektir.)
  • Evde atıştırmaya yönelik, karbonhidrat içerilik; çikolata, kurabiye, bisküvi, tatlı v.b gıdaları bulundurmamaya çalışın.
  • Kontrolü kaybedeceğiniz kaygısı yaşıyorsanız, yanınıza kalorisi düşük gıdalar, süt veya su gibi içecekler alarak yatağa gidin. Böylelikle davranışı kontrol altına alana kadar geçen sürede pişmanlık duygusunu aza indirgemiş olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder