Marka Güncesi: ÇOCUKLARDA ASTIMI ENGELLEMENİN YOLLARI!

7 Ocak 2016 Perşembe

ÇOCUKLARDA ASTIMI ENGELLEMENİN YOLLARI!


Çocuklarımızın sağlığı şu hayattaki en büyük önceliğimiz şüphsiz. 2 öksürdüklerinde bile nasıl telaşlanıyoruz ve pimpirikleniyoruz. Anne-baba olarak böyle hissetmemiz çok normal elbette. Onları en iyi şekilde görmek her zaman sağlıklı olmalarını sağlamak en önemli görevimiz. Bazı kronik rahatsızlıkların önüne geçemeyebiliyoruz. Ancak pek çok hastalığı erken farkedip, onları maksimum derece korumak da bizim elimizde. Bu kez çocuklarda astım hastalığı ile ilgili bilgi paylaşmak istedim sizinle. İlginçtir her 7 çocuktan birinde astım hastalığına rastlanıyormuş. Ne kadar yaygın bir oran değil mi?
Çocuklar özellikle oyun oynadıktan, koştuktan, egzersiz yaptıktan sonra gelişen, nefes sıkışması, öksürük, hırıltı gibi belirtiler astımın en önemli belirtileri. Astımlı çocukların akciğerleri diğer çocuklara oranla çok daha fazla hassastır. Bu nedenle astımlı çocuklar diğer çocuklara göre daha sık hasta olur. Astımı olan çocuklar soğuk havadan, kokudan daha çok etkilenir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan nefes yoluyla girmesi burunda tıkanma ve akciğerde bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım atağına neden oluyor. Bu nedenle soğuk havalar astımı olan çocuklarda bir tehlike yaratıyor.

Soğuk havalarda genelde ev içinde fazla kalınması ve gribal enfeksiyonların fazla olmasından dolayı da astım atakları daha sık gelişiyor. Tüm bu sebeplerden dolayı ebeveynler çocukları için kar soğuğuna karşı önlem almalıdır. Bu önemlerden bazıları;
  • Soğuk havayla doğrudan temas önlenmelidir. Bunun için ağız ve burnu kapatan kaşkol veya daha iyisi rüzgar maskesi kullanılabilir.
  • Özellikle kayak yapmak isteyen astımlı çocuklar rüzgar maskesi ve kar gözlüğü kullanmalıdır. Böylelikle soğuk havanın ısısı biraz yumuşatılarak, soğuk hava doğrudan akciğere ulaşamayacaktır.
  • Astımlı çocuklarda genelde alerjik nezle ve alerjik göz olduğu için burnun ve gözlerin de soğuktan korunması önemlidir. 
Astımda Görülen Öksürüğün Diğerlerinden Farkı
  • Öksürük özellikle uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha doğru olur.
  • Öksürük veya hışıltı nedeniyle gece uyanma olur.
  • Oyun oynadıktan veya egzersiz yaptıktan sonra öksürük artar, çok fazla gülmek ve çok fazla ağlamak öksürüğü şiddetlendirir.
  • Öksürük inatçı olup, balgam çok zor sökülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder