Marka Güncesi: RAMAZAN AYINDA ''SAĞLAM'' KALMANIN YOLLARI!

18 Haziran 2015 Perşembe

RAMAZAN AYINDA ''SAĞLAM'' KALMANIN YOLLARI!


Ramazan ayı geldi çattı. Herkese bereketli ve sağlıklı bir ay diliyorum. Özellikle sağlık faktörünün altını çizmek istiyorum çünkü oruç tutabilenler için gerçekten sabır gerektirecek saatler bekliyor... Saatlerce aç ve susuz kalmak sonrasında iftarla birlikte yemeğe çok yüklenmemek gerekiyor. Bu konuda her sene ramazan ayında uzmanların açıklamaları oluyor ancak bu açıklamalar bu sene çok daha önem taşıyor bence.


Aşırı yemeyin, besinleri dengeli tüketin
Çok uzun süreli açlıklarda açığa çıkması gereken enerji, yedek depo olan kaslardan sağlanıyor. Bu durum da kas yıkımına neden olarak yorgunluk, kas ağrıları, sürekli uyku hali gibi durumların ortaya çıkmasına hatta bağışıklık sistemimizin çökmesine sebep olabiliyor.
 
 
Porsiyonlarınıza dikkat edin
Ramazan deyince aklımıza büyük sofralar, çeşit çeşit yemekler ve tatlılar gelir. Özellikle ilk hafta bünyenizin açlığa alışması sizi de zorlayabilir. İftar vakitlerinde kendinizi tutamayıp hızlı yemek yemeye başlayabilir ve porsiyon kontrolünü yapamayabilirsiniz. Tokluğunuzu anlamanıza yardımcı olması için yemeklerinizi mümkün olduğunca yavaş yemeniz ve küçük kaselerde yemeklerinizi servis etmeniz gerekir.
 
Su ve meyve tüketimine dikkat edin
Sahur vaktine kadar olan sürede ise gün boyunca içemediğiniz en az 1 - 1,5 litre suyu ve en az 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Böylelikle gün boyu alamadığınız posa miktarını da artırmış olacaksınız. Posa az tüketildiğinde bağırsak hareketleri yavaş olan bireylerde kabızlık görülebilir.
 
Mutlaka sahura kalkın

Sahurda hafif yiyecekler tercih edin
Bunun için en güzel öğün tercihi de kahvaltı tarzı beslenme olmalıdır. Son dakikalara geldiğinizde ise bir büyük su bardağı kadar suyunuzu içmeyi unutmadan rahatlıkla orucunuzu tutabilirsiniz.

Ramazan boyunca spor aktivitelerine dikkat edin
İftar vakti bu sene saat 20:40 sularında olacağından spor yapmak isteyen kişiler yeteri miktarda yemeklerini yiyip yaklaşık 45 dakika sonra sindirim problemi yaşamadan, rahat hareket ederek spor yapabilirler. Hem oruç tutup hem çok az yiyip hem de spor yapan kişiler bilmelidirler ki bedenlerine verdikleri hasar çok büyük olacaktır. Spora aç giderek kas kayıplarının artmasını hızlandırmaktan başka bir durumun görülmeyeceğini bilmelidirler.

1 yorum: