Dünya mutfakları arasında en çok ilgi görenlerden biri olan
Japon mutfağı, 5 ünlü yemeği ile karşınızda!
Soya sosu, "chopstick", "wasabi" ve
"sake", Japon mutfağı dendiğinde akla ilk gelen, herkesin aşina
olduğu popüler kelimeler. Peki ya
ülkemizde ve dünyada azımsanamayacak kadar çok sayıda meraklısı ve tutkunu olan
bu mutfağın yemekleri hangileri? Japonya mutfağı tarifleri, saymakla kolay
kolay bitirilemeyecek kadar fazla olsa da özellikle otantik Japon mutfak
kültürüne adım atmak isteyenlere genel bir fikir vermesi açısından kısa ve öz
bir liste yapılabilir. İşte Japon mutfağının en az bir kez denemeniz gereken 5
ünlü yemeği:
Ramen
Ramen, Japonya'nın -hatta bütün Uzakdoğu'nun- en meşhur
erişte yemeklerinden bir tanesidir. Bir çeşit erişte ve çorba
karışımı olan ramen; buğday eriştesi, et ya da balık suyu, çeşitli sebzeler ve
isteğe bağlı olarak et kullanılarak yapılan; lezzetli olduğu kadar besleyici de
bir yemektir. Farklı damak tatlarına göre farklı malzemeler ile yapılabilen
ramen, Japonya'nın birçok farklı yöresinde bulunulan coğrafyaya özgü bir
şekilde hazırlanır.
Suşi
Japonya'nın dünya mutfağına en büyük katkılarından biri
olduğu söylenebilecek olan suşi, ülkenin en sevilen geleneksel yemeklerinden
bir tanesi ve Japon kültürünün de önemli bir parçasıdır. Basit bir şekilde,
pişirilmiş ve sirkeyle lezzetlendirilmiş pirincin, isteğe göre çiğ balık eti,
çeşitli sebzeler ya da başka malzemeler ile birlikte sunulduğu bir yiyecek olan
suşi, genellikle soya sosu, "wasabi" ve zencefil ile birlikte
tüketilir.
Unagi
Unagi, daha çok sıcak yaz aylarında tercih edilen bir Japon
yılan balığı yemeği olarak tanımlanır. Genelde pirinç üzerinde dilimlenmiş
olarak servis edilen yılan balığı, vitaminli ve bol proteinli bir yemek olarak
öne çıkar. Japonya'da çok sayıda unagi restoranı bulunur. Eğer ülkeyi ziyaret
etme şansını bulacak olursanız ve balık seviyorsanız bunlardan birini mutlaka
ziyaret etmelisiniz.
Tempura
Tempura, unlanıp kızartılmış sebze veya deniz ürünlerine
verilen genel isim olarak kullanılır. En popüler deniz ürünlü tempura
yemeklerini karides, kalamar, yengeç ve çeşitli balıklar oluştururken, sebze
versiyonlarında öne çıkan malzemelerden bazıları ise bambu filizi, patlıcan,
mantar, havuç ve dolmalık biberdir. Tempura, temelde, kullanılacak malzemenin
batırıldığı kaplamaya verilen addır. Soğuk su ve un temelli tempura karışımıyla
kaplanan ana malzemeler, kızgın yağda kızartılır.
Körili Pilav
Her ne kadar köri, daha çok Hindistan ile özdeşleşmiş olsa
da körili yemekler -özellikle de körili pilav- Japonya'da da oldukça ünlüdür.
Köri soslu et yemekleri
ve çeşitli sebzelerin pirinç yanında servis edildiği bu aromatik yemek,
özellikle tatlı-baharatlı yemeklerden ve tabii ki köri sosundan hoşlananların
vazgeçemediği bir tat olarak tercih edilir.
Bu yemeklerin Japon mutfağına atılacak ilk adımlar için
oldukça uygun olduğu söylenebilir. Daha sonrası için ise önünüzde ağız tadıyla
keşfedebileceğiniz uçsuz bucaksız geniş bir menü bulunuyor!
Eğer yurdumuzun çeşitli yörelerinin ve diğer ülkelerin özel
tatlarını da merak ediyorsanız http://www.herkessofraya.com/
adresinden çok sayıda lezzetli içeriğe ve tarife ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder