Kısalan günler ve güneş ışığı ile
temasımızın azalması sonucunda vücudumuzda D vitamini sentezi azalıyor.
Bu da mutlu hissetmemizi sağlayan seratonin hormonunda azalmaya sebep
oluyor. Seratonin salgılamanın bir diğer yolu, karbonhidrat tüketmek
olduğu için karbonhidrata duyduğumuz çekim giderek artıyor.
Psikolojik
sebeplere gelince; can sıkıntısı gibi sebeplerle yemeğe yöneldiğimiz
gibi, aslında Dünya’da oldukça sık rastlanan “mevsimsel yeme sendromu”
ile de karşı karşıya olmamız mümkün. Mevsimsel yeme sendromu yaşayan
kişiler, mevsime bağlı yaşadıkları depresyonu farkında olmadan
karbonhidratla tedavi etmeye çalışıyor. Yapılan araştırmalar bu sorunu
yaşayan kişilerin günde yaklaşık 800 kalori daha fazla almaya meyilli
olduklarını da saptamış durumda.
Kahvaltıyı atlamayın… Kahvaltı
etmeyen kişilerin, düzenli kahvaltı eden kişilere göre günlük kalori
alımı daha fazla. Gün boyunca enerjik, mutlu ve tok hissetmenin en temel
taşı ise kahvaltı.
Sıvı almayı ihmal etmeyin… Su
ve bitki çayları gibi sağlıklı sıvılar tüketildiğinde sadece
metabolizmayı hızlandırmakla kalmıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar,
yetersiz sıvı tüketen kişilerin daha fazla açlık hissettiğini
gösteriyor. Beyinden gelen susuzluk ve açlık sinyallerini kişi bazen
karıştırabiliyor. O nedenle canınız birden yemek istediğinde önce su
için ve gerçekten aç mısınız değerlendirin.
Her öğünde protein alın… Proteinli
yiyecekler hem sindirilme süreleri boyunca metabolizmayı
hızlandırırlar, hem de daha uzun süre tokluk sağlarlar. Her ana
öğününüzde süt ürünleri veya et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı
bir proteine yer açın.
Çorba için… Öğünde
çorba içen kişilerin daha uzun süre tok kaldığı ve öğünde çorba
tüketmeyenlere göre öğünde yaklaşık 100 kalori daha düşük tüketmeye
meyilli oldukları biliniyor. Öğünlere birer kepçe; az yağlı ve bol
sebzeli çorba ilave edin.
Omega-3’ten zengin beslenin…
Omega-3 yağ asitleri depresyona iyi gelir ve daha mutlu hissetmemize
yardımcı olur. Böylece mutlu olmak için daha fazla karbonhidrata
ihtiyacımız kalmaz. Omega-3 yağ asidinin en kaliteli kaynağı balıktır.
Kuruyemişler, keten tohumu, Chia tohumu, semizotu gibi besinlerde
bitkisel omega-3 kaynaklarıdır.
İŞTAHINIZI KESECEK KIŞ ÇORBASI
Malzemeler (4 kişilik)
2
tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 orta boy beyaz soğan, 1 çay kaşığı tuz, 2
diş sarımsak, 2 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil, 1 kilogram
havuç, 1 adet tatlı patates, 6 bardak su, 8 tam ceviz, 1 su bardağı
yoğurt, kıyılmış maydanoz, 1 tatlı kaşığı pul biber.
Yapılışı:
Zeytinyağında kıyılmış soğanı yakmadan çevirin. Üzerine rendelenmiş
zencefili, tuzu ve ezilmiş sarımsağı ekleyip 2 dakika soteleyin.
Yıkanmış, soyulmuş ve küp küp doğranmış havuçları ve patatesi ekleyin.
Suyunu ilave edin. Yirmi beş dakika kadar malzemeler yumuşayıncaya kadar
orta ateşte pişirmeye devam edin. Bir kapta yoğurt, pul biber ve
maydanozu harmanlayın. Cevizleri kıyın. Malzemeleri ateşten alın ve
blenderdan bulamaç haline gelinceye kadar geçirin. Yoğurtlu karışımı ve
cevizleri ilave edip iyice karıştırın ve servis yapın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder