Marka Güncesi: Bayram Tatilini Sağlıklı Geçirmek İçin İpuçları

28 Ağustos 2017 Pazartesi

Bayram Tatilini Sağlıklı Geçirmek İçin İpuçları


İkramların bol olduğu bayram tatillerinde beslenme düzenimiz değişiklik gösteriyor. Zaten bayramların vazgeçilmezleri olan şeker ve çikolatanın yanında alınan fazla miktarda et tüketimi  mide ağrısı, sindirimde güçlük, tansiyon, kalp rahatsızlığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Muhakkak  bu bayram tatilinde de dostlarınızın verilen ikramları yemeniz konusunda teşvik edeceği zamanlar olacaktır. Bayramı mutlu ve sağlıklı geçirmek için gündelik hayatta da çok kullandığımız, “her şeyin fazlası zarar” uyarısını dikkate almamızda ve dolayısıyla beslenmemize daha çok özen göstermemizde yarar var.

Doğru kurban seçimi, kesim koşulları ve saklama
Sağlıklı bayram tatili için gerekli olan ilk kısım kesinlikle etin kesim aşamasıdır. Dolayısıyla seçilen kurbanın veteriner kontrolünden geçmesi,  ardından uygun hijyen koşulları ile beraber kesim işleminin gerçekleşmesi en doğru yöntem olacaktır. Aksi takdirde sağlığın olumsuz etkilenmesi ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz bir gerçek olacaktır.
Kurban bayramında en çok hataya düştüğümüz konu, etlerin kesildikten hemen sonra tüketilmesidir. Yeni kesilen etlerin hemen pişirilmesi, sindirimde güçlük yaratacağı gibi etteki sertlik tadını olumsuz etkileyecektir. Bunun önlemenin en basit yolu, eti 24 saat buzdolabında bekletmektir. Etlerin kolay bozulabilen besin çeşitlerinden olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle buzdolabındaki eti çözündürdüğümüzde tekrar dondurmak sağlığımızı tehdit edebilir.

Hafif bir kahvaltı
Kahvaltı her zaman en önemli öğünümüz olmuştur. Fakat bazılarımız için bayram sabahı demek herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltıları demektir. Bu nedenle kahvaltıyı daha anlamlı kılıyor. Bu anlamlılık bizi daha gösterişli sofralar hazırlamaya itiyor. Ağır, kavurmalı ya da hamur işleri içeren kahvaltılardan uzak durmalı, peynir, domates, salatalık, yumurta gibi tüm besin gruplarını içeren hafif bir kahvaltı seçmeliyiz.

Bayramlarda “hayır” diyebilmeliyiz
“Bir kereden bir şey olmaz”, “bende ye başkasında yemezsin”, “bayramda yemeyeceksen ne zaman yiyeceksin” gibi klasik sözleri hepimiz duymuşuzdur. Hayır diyebilmek ya da verilen ikramları tadımlık tüketmek bayram tatilinin zehir olmasını önleyecektir.

Su tüketimi önemli
Uzmanlar günde 8-10 bardak arası su içmemiz gerektiğini hep söylerler. Bayram sürecinde bu uyarıyı dikkate almak yararlı olacaktır.

Kafeinli içeceklerden uzak durun
Kahve ve çay gibi kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi kalp rahatsızlıklarına ve uykusuzluğa neden olabilmektedir.

Öğün atlamayın
Bayram gezmelerinden yemek yemeğe vakit kalamayabiliyor. Bu nedenle atlanılan öğünler yerine ikram edilen yağlı, bol şekerli yiyeceklere hayır denmesi güçleşiyor. Bunu engellemenin yolu ana ve ara öğünlerinizi atlamamaktan geçiyor.

Ve tabi ki spor…
Bayramlarda aşırı tükettiğimiz gıdaları eritmek için hafif yürüyüşlerden kaçınmayın. Hem fazla kiloları engelleyecek hem de sağlık sorunları oluşmasını engellemeye yardımcı olacaktır. Kurban bayramının kurbanı olmamak için verdiğimiz ipuçlarına dikkat etmenizde fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder