Temizlik sağlıklı bir yaşamın başlıca kurallarından biridir. Özellikle küçükken çocuğumuza kazandıracağımız bu önemli alışkanlıklar aslında onun hayatı boyunca sağlıklı olmasınının temelini oluşturur. Bir de okula yeni başladıysa bu alışkanlık çok daha hayati bir önem kazanır.
Bakım Eğitiminde Yapılacaklar:
Öncelikle çocuğunuza neden temiz olmamız gerektiğini, kirli kıyafetlerin neden değiştirilmesi gerektiğini, duşun önemini anlatmamız gerekir. Çocuk bunları idrak ettikten sonra zaten bunun yararlı bir şey olduğunu düşünerek bunları devam ettirme isteğine kavuşacaktır. Bunları yaparken çocuğunuzun takıntılı bir birey haline gelmemesine dikkat etmeniz gerekir. Çocuk ne çok titiz ne de çok pis olmalıdır. Bakın eğitimi verilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise; çocuğunuza davranış şeklinizdir. Çocuğunuzun bu davranışları yavaş yavaş öğrenmesi gerektiğini bilmeniz ve ona bir süre tanımanız gerekir. Bu süreç içinde öğrenmemekte veya uygulamamakta ısrar ediyorsa o zaman cezalandırabilirsiniz. Çocukların ebeveynini taklit yoluyla bazı şeyleri öğrendiğini asla unutmamamız gerekiyor. Şimdi dilerseniz temizliği üç ana bölümde inceleyelim:
1-El Temizliği: Çocuklarınıza ellerin dokunma duyusu yoluyla çok çabuk kirlendiğini ve ona ellerini sık sık yıkaması gerektiğini öğretmelisiniz. Özellikle yemekten önce ve sonra sofraya oturmadan önce ellerini su ve sabunla iyice yıkaması gerekir. Bunları öğretirken didaktik cümleler kurmak yerine oyun içerisinde vermek daha iyi olacaktır.
2-Diş ve Ağız Temizliği: Diş temizliği eğitimi çocuklarda 3 yaş civarında başlanabilir. Çocuklarınıza önce bir diş fırçası edinmesini ve dişlerinin çürüdüğü zaman dayanılmaz bir ağrısı olduğunu zamanla öğretmeniz gerekir. Özellikle akşam yatmadan bir rutin haline getirmemiz, uyukuya geçiş aktivitesi olarak çocuğumuza benimsetmemiz faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
3-Tırnak Temizliği ve Kesilmesi: Tırnaklar özellikle çocuklarda çok çabuk kirlenen yerlerdir. Her el yıkamasında tırnaklarını da iyice temizlemesi gerektiğini ona öğretmelisiniz. Bunun yanı sıra haftada bir kez tırnak kesimi yapmanın yararını öğretmeli ve bu alışkanlığı ona kazandırmalısınız. Bu ve bunun gibi davranışların çocuğunuza olan yararından ona sıkça bahsetmeli ve bu davranışları bir sorumluluk olarak algılamasına yardımcı olmalısınız. Eğer makastan korkuyor veya kestirmek istemiyorsa kendi tırnaklarınızı keserek ona örnek davranış gösterebilirsiniz.